Evropské spotřebitelské centrum

Při plánování dovolené pamatujte na…

kalendář - příprava dovolené
Plánování dovolené je jeden z vrcholných osobních výkonů člověka dnešní doby, protože je poháněn i svazován snahou přichystat si čas odpočinku, který by se měl při nejmenším rovnat pobytu v ráji. Připravili jsme přehled několika specifických rad a tipů, které mohou usnadnit, nebo minimálně neznepříjemnit si chvíle, které mají být jen krásné.

Evropské spotřebitelské centrum pomáhá řešit nejrůznější spory spotřebitelů s poskytovateli služeb v turistickém ruchu, ať už se jedná o celý zájezd či problémy s ubytováním, nebo leteckou dopravu do místa pobytu. Právníci ESC už řešili například kompenzaci za otravu Čechů v hotelu na Kubě a odpovědnost německé cestovní kanceláře, pořádající daný zájezd, nebo spor o to, zda měl být bazén v hotelu na Kanárských ostrovech vyhřívaný, nebo ne – každopádně nebyl, což byl při teplotě vzduchu něco přes 20°C docela problém.

Zájezd, ubytování

  • Pokud si zájezd objednáváte přes cestovní agenturu, která pouze zprostředkovává zájezd jiné cestovní kanceláře, pokuste se získat popis služeb vztažených k ubytování a cestě přímo u organizátora. Popis od zprostředkovatele se může lišit v maličkostech, které ve výsledku mohou hrát roli. Je rozdíl, zda je psáno, že v hotelu „je“ vyhřívaný bazén, nebo „může být“ vyhřívaný bazén.
  • Pokud chcete pobývat v soukromí a využít službu Airbnb, ověřte si, že skutečně komunikujete s majitelem nemovitosti, který ubytování nabízí pomocí této služby a pro komunikaci i úhradu za ubytovací služby využívejte pokud možno výlučně Airbnb platformu. Někteří spotřebitelé se stali obětí podvodu, když komunikovali s údajným majitelem a platili jinak než přes portál airbnb.cz. Právě na něm mají správně probíhat všechny úkony. Proto pozor na individuální nabídky na inzertních serverech.
  • Není radno si online objednat zájezd nebo ubytování a obratem ho rušit kvůli jiné nabídce. Hrozí vysoké storno poplatky.

Letecká doprava

  • Věci, bez nichž se neobejdete, si vždy vezměte s sebou do příručního zavazadla – pro případ zpoždění či ztráty odbaveného zavazadla. Jde např. o léky či nabíječku na mobilní telefon.
  • Veškerou elektroniku mějte vždy alespoň minimálně nabitou. Zcela vybitý přístroj Vám na letišti může způsobit nemalé obtíže – pokud nepůjde při bezpečnostní kontrole zapnout, může být považován za nebezpečný předmět.
  • V odbaveném zavazadle nepřevážejte elektroniku ani dětské makety zbraní.
  • Zkontrolujte dobře, na jaké letiště Vás má letecká společnost dopravit. Nenechte se zmást pouhým názvem. Není příjemné začínat cestu o 90 km jinde, než předpokládáte. V Evropě to jistě půjde vyřešit, ale třeba na karibských ostrovech to může znamenat nutnost cestovat i několik hodin do cílové destinace.

 

Při rezervacích přes internet je vhodné pořizovat si print screeny, tedy snímky monitoru či displeje. S nimi je případně možné prokázat, co a za jakých podmínek bylo v momentě uzavření smlouvy inzerováno.

Tento článek vyšel v časopisu dTest 6/2017.