Evropské spotřebitelské centrum

Online podvody při koupi ojetého vozu

Na ESC se opakovaně obracejí zoufalí lidé, kteří byli podvedeni na velkých internetových platformách nebo na falešných stránkách při snaze zakoupit automobil z druhé ruky. Jak v nich podvodníci vzbudí a dále budují důvěru a jaké jsou triky, uvádíme v tomto článku pro všechny, kdo kdy budou hledat ojetý vůz.

Na různých portálech lze i přes snahu jejich provozovatelů narazit na pochybné nabídky. Podvedení lidé se bohužel často ozývají příliš pozdě, až po zaplacení zálohy nebo dokonce plné ceny, a ztrátu peněz už většinou nelze zvrátit. Při troše opatrnosti se ale dá zabránit tomu, aby to došlo tak daleko.

Jeden český spotřebitel reagoval na inzerát na prodej karavanu z roku 2012. Inzerent s německy znějícím příjmením odpověděl, že se karavan za téměř 90 000 Kč nenachází v Praze, jak bylo uvedeno v inzerátu, ale v Německu, a proto on sám zajistí přepravní společnost. Na webu šlo ověřit, že skutečně existuje, a tak vše působilo důvěryhodně. Jenže loga přepravce byla zfalšována, stejně jako další „dokumenty“, které prodejce zaslal e-mailem: doklad totožnosti, řidičský průkaz, doklady o původní koupi a o registraci vozu, potvrzení o údajném zaslání platby na konto přepravní společností.

Požadovanou částku za karavan český zájemce uhradil bankovním převodem oné „přepravní společnosti“, která ji měla prodejci zaslat až po doručení vozu. Pak ale přišla zpráva o údajném zadržení věci celní správou a požadavek na platbu dalších poplatků spojených s dopravou, proclením a doplacením DPH. Vzhledem k původní výhodné ceně Čech požadované částky uhradil, ale karavanu se nedočkal. O své peníze přišel a na výzvy k jejich vrácení reagují podvodníci výzvami k zaslání dalších částek. Lze se jedině obrátit na policii.

Jiný Čech již řadu let nakupuje kvalitní vozy z druhé ruky v Německu, pokaždé u jiného prodejce. Jezdí si vozy obhlédnout a vyhlédl si jeden ve výborném stavu. Bankovním převodem jeho cenu zaplatil na konci dohodnuté lhůty a pro automobil se rozjel i s najatým odtahovým vozem, nicméně bez potvrzení protistrany o přijetí platby. Provozovatel bazaru mu sdělil, že peníze přišly pozdě a že vůz již není pro něj na prodej, ačkoli v areálu byl vystaven a na inzertním serveru stále nabízen. Šlo o téměř 30 000 eur, tedy ca 700 000 korun a prodejce přímo nesdělil, kdy peníze zašle zpět.

Je potřeba si dobře hlídat nejen kvalitu vozu, ale také důvěryhodnost prodejce, včetně procesu nákupu. Je vhodné si vždy ověřit, zda byla zaplacená částka doručena a potvrdit si s ním další postup.

Riskantní je postup platby bankovním převodem neznámému subjektu. Jistější jsou platby kartou nebo některým z elektronických platebních systémů, protože u nich je šance na získání peněz.

Lidé jsou často až příliš důvěřiví k online nabídkám a neopatrní v internetovém styku s lidmi, o kterých si nic nezjistili.


Tento text vyšel v časopisu dTest 10/2023.