Evropské spotřebitelské centrum

(Ne)výhody čtyř platebních metod

Platby za vánoční dárky jsou v plném proudu. V digitálním světě mají spotřebitelé stále větší výběr, pokud jde o platební metody. Každý způsob platby má své výhody, nevýhody a rizika. Tento článek sítě Evropských spotřebitelských center (ECC-Net) vám může pomoci určit, která platební metoda nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Platby na splátky jsou u některých lidí oblíbené díky rozložení na menší částky v delším časovém horizontu. Výhodou je, že zpravidla nevznikají žádné další náklady. Naopak rizikem je, že pod tlakem intenzivní reklamy je snadné ztratit kontrolu nad svými výdaji, a proto si musíte být jisti, že si můžete dovolit to, co kupujete. Může být také obtížnější získat zpět peníze v případě nedoručení nebo vady věci. Pokud splátku nezaplatíte nebo se opozdíte, jsou sankce zpravidla vysoké a podstatně zvyšují konečnou částku, kterou budete muset vrátit.

Okamžité převody jsou ve velké části EU novinkou a rychle si získávají oblibu i proto, že platba je možná 24 hodin 7 dní v týdnu a proběhne okamžitě (na rozdíl od tradičních převodů, které mohou trvat i několik dní). Často je stanoven maximální limit pro transakci a mohou být účtovány vyšší poplatky než u tradičních převodů. Bohužel jsou platební odkazy pro okamžité převody oblíbené i u podvodníků.

Bezkontaktní platby pomocí technologií komunikace v blízkém poli (NFC) a radiofrekvenční technologie (RFID) způsobily revoluci v oblasti plateb a zkrátily fronty v obchodech i dopravních prostředcích – stačí přiložit kartu k platebnímu zařízení. Nevýhodou můžu být, že v případě ztráty nebo krádeže karty či nezabezpečeného mobilního telefonu s platební aplikací budou moci zloději nakupovat za částky v řádu několika set korun bez nutnosti zadat PIN až do vyčerpání maximálního limitu nastaveného na kartě. Pro poskytovatele platebních služeb může být obtížné odhalit takové podvodné aktivity v rané fázi.

Mnoho spotřebitelů používá „mobilní peněženky“, aplikace, které nám umožňují ukládat bankovní a kreditní karty, cestovní lístky a další údaje na jednom digitálním místě. Výhodou je, že tyto platby jsou velmi rychlé – k dokončení platby často stačí jedno klepnutí na displej. Tyto mobilní peněženky jsou obecně považovány za bezpečné, protože šifrují vaše údaje a nemají k nim přístup obchodníci ani jiné osoby. Rizikem je, že mobilní peněženky často uchovávají mnoho citlivých údajů na jednom místě. Proto je vždy dobré mobilní peněženky chránit dvoufaktorovým ověřováním nebo dalším heslem. Pokud někdy dojde k problémům s telefonem, můžete ztratit přístup k důležitým datům a platebním metodám.

Evropské spotřebitelské centrum Česko přeje všem, ať se dovedou chovat při vánočních nákupech obezřetně, vůči sobě a svým peněženkám zodpovědně a při nákupu na internetu také bezpečně. Návod, jak si ověřit online prodejce, je na www.evropskyspotrebitel.cz/podvod.


Tento text vyšel v časopisu dTest 12/2023.