Evropské spotřebitelské centrum

Komu ubližují padělky

Mohou být levné, stylové a vypadat jako originály. Nakupování padělků, ať už online nebo na dovolené, je ale protizákonné a nebezpečné pro zdraví i pro životní prostředí. Při jejich výrobě mohou být užívány nebezpečné chemické látky, neprocházejí žádnou kontrolou. Mají tedy silný negativní dopad nejen na vlastníky práv k originálním značkám, ale i na celou společnost a jednotlivce. Někteří lidé nakupují padělky záměrně, jiní naletí podvodníkům.

Síť Evropských spotřebitelských center (ECC-Net), která působí na jednotném trhu už 15 let, zaznamenává mnoho případů nákupu padělaného zboží nejen online, ale také v kamenných obchodech či u pouličních prodejců. Často nesplňují bezpečnostní požadavky, které chrání obyvatele Evropské unie u certifikovaných výrobků. Například hračky se mohou snadno lámat a vážně zranit hrající si dítě. Kosmetické výrobky a parfémy obsahují běžně 60 až 70 ingrediencí a jejich výroba vyžaduje sofistikované technologie, ale k výrobě napodobeniny stačí smíchat jen několik látek, které mohou způsobit závažné alergické reakce.

Nakupování online

Při nakupování online je obtížné prověřit si nabízený produkt, nicméně několik věcí lze udělat. Kromě klasického ověření totožnosti prodejce, jeho sídla, obchodního čísla, jím poskytovaných informací o právech spotřebitelů a přečtení recenzí ostatních uživatelů máme tyto tipy:

  • Posuďte vzhled e-shopu – většina webových stránek s nabídkou padělaného zboží je s překlepy, gramatickými chybami a nekvalitními nebo divnými obrázky.
  • Zvažte výši ceny – pirátské výrobky se často prodávají za výrazně nižší cenu, než je uvedeno v oficiálním internetovém obchodě prodejce.
  • Podívejte se na seznam autorizovaných prodejců na oficiálních internetových stránkách Vámi zvolené značky. Objednání zboží od schválených prodejců zajišťuje, že výrobek, který kupujete, je pravý.

Nakupování na dovolené

Při nákupu značkových výrobků na dovolené, ať v zahraničí, nebo v Česku, je důležité, abyste se pokusili ověřit jejich pravost. Mějte na paměti: obecně platí, že padělané výrobky jsou nezákonné a v některých evropských zemích jsou zákony tvrdé. Pokuty za nákup padělaného zboží dosahují výše až 10 000 eur, a to i za to, když ho do země přivezete. Jak rozpoznat padělané výrobky při osobní kontrole:

  • Prohlédněte si materiály a podrobnosti – padělky mají často nižší kvalitu švů a štítků (ty jsou často chybné a nedbale vyrobené).
  • Zhodnoťte kvalitu podšívky a kapes – rub by měl být vyroben se stejnou péčí jako líc, ale padělatelé o něm nemají dobrou představu, protože obvykle pracují jen podle fotografií originálů.
  • Zkontrolujte obal – má na obalu stejnou ochrannou známku nebo značku jako na zakoupené položce? Velmi zřídka jsou drahé módní výrobky prodávané v plastovém obalu.
  • Zkontrolujte, kde byl výrobek vyroben – požádejte distributora, aby se podíval, zda byl výrobek vyroben v původní továrně; to lze díky výrobnímu číslu na obalu výrobku.

Tento článek vyšel v časopisu dTest 09/2020.