Evropské spotřebitelské centrum

Jak bezpečněji streamovat

Během opatření kvůli obavám z koronaviru se zvýšila poptávka po streamovacích službách nabízejících sledování filmů a seriálů online. Zvýšil se i počet spotřebitelů, kteří vinou touhy po příliš nízkých cenách takových služeb naletěli na podvodné nabídky na stovkách stránek po celé Evropě. Před čím je dobré mít se na pozoru?

Spotřebitelé často nacházejí kromě známých lídrů na trhu i řadu neznámých webových stránek se zdánlivě výhodnými nabídkami streamování televizních seriálů nebo filmů. Zaregistrují se svými osobními údaji, ale inzerovaná videa v knihovně falešných webů nenajdou. Jejich údaje jsou jen zneužity za účelem zisku, který pomáhá financovat další nelegální aktivity, poškozující širokou veřejnost.

Stejně tak tomu je u nelegálních streamovacích platforem, které ignorují autorská práva a distribuují pirátské kopie nebo ukradené sportovní vysílání za dumpingové ceny a přitom kradou osobní údaje přihlášených uživatelů.

Jiné webové stránky nabízejí vlastní streaming nebo přehrávač videa ke stažení. Jenže místo takového softwaru si zákazníci nainstalují počítačový virus nebo malware. Dané weby vydělávají také na umístění agresivní inzerce.

Spotřebitel se registroval na německé platformě na 5denní bezplatné období. Streamování nefungovalo a spotřebitel předpokládal, že členství skončilo automaticky. Jenže po 5 dnech mu přišla faktura na 395,88 eur s tím, že po zkušební době bylo automaticky spuštěno placené členství na 1 rok. S tím spotřebitel nesouhlasil vzhledem k absenci informací o podmínkách i nefunkčnosti platformy samé a nezaplatil.

Síť Evropských spotřebitelských center, která pomáhá spotřebitelům na evropském trhu již 15 let, upozorňuje, že vzhledem k vysoké poptávce po streamingových službách, stačí, aby podvodníkům zaplatilo jen několik z každých deseti tisíc zasažených uživatelů, a jejich tvůrci dosahují vysokých zisků.

Rady:

  • Neskákejte na nabídky neznámých webů na stream zdarma
  • Porovnejte nabídky několika poskytovatelů
  • Velmi podezřelé jsou nabídky až nereálně nízkých poplatků a nabídky filmů, které ještě běží v kinech
  • Slogany jako „100% legální“, „neomezený“ nebo „bezplatný obsah“ jsou u dosud neznámých stránek obvykle známkami ukradeného obsahu
  • Věnujte chvilku tomu, abyste ověřili, zda jsou zveřejněny povinné informace o poskytovateli služby, postupu pro podání stížnosti, kontakt na zákaznické centrum a jednoznačné informace o cenách služeb ještě před registrací
  • Vyhledejte si informace o dané streamovací stránce, recenze atp.
  • Plaťte kartou nebo online platebními nástroji, nikoli bankovním převodem – budete tak lépe chráněni a budete mít možnost získat své peníze zpět
  • Chraňte nezletilé členy rodiny – nelegální streamovací služby mnohdy obsahují pornografická či jinak závadná videa, inzerují hazardní hry či sázkové služby a nestarají se o bezpečí a zdravý psychický vývoj mladistvých (rodiče mohou navštívit stránku betterinternetforkids.eu)

Tento článek vyšel ve spotřebitelském časopisu dTest 08/2020.