Evropské spotřebitelské centrum

ESC pro časopis dTEST: Neletíte kvůli vánici? Máte právo na péči

Vinou sněhových bouří může v zimě opět nastat situace jako při loňské sopečné krizi, při níž cestující zůstávali v zoufalé situaci „viset“ na evropských letištích. Jak ukazují statistiky sítě Evropských spotřebitelských center, výbuch islandské sopky způsobil nárůst počtu sporů řešených touto síti o téměř 60 %. To také ukazuje, že práva cestujících v letecké dopravě vyžadují větší pozornost než dosud. A co Vy, víte, na co máte v takové situaci právo ze strany dopravce či cestovní kanceláře?

Na fakta, týkající se práv vysokého počtu pasažérů v celé Evropě, poukazuje čerstvě vydaná Zpráva sítě ESC o právech cestujících v letecké dopravě pro rok 2010. Zaměřuje se především na následky sopečné krize, při níž se loni v dubnu statisíce frustrovaných a nespokojených lidí obracely se stížnostmi na mnohé aerolinie a cestovní kanceláře kvůli způsobu, jakým (ne)řešily jejich zoufalou situaci. Zástupci těchto společností jim neposkytli informace, jinou možnost dopravy, neposkytli jim ani bezplatné občerstvení, natož pak ubytování, jak jim ukládá evropské nařízení 261/2004. Proto se následně pojmy „mimořádné okolnosti“ nebo „zásah vyšší moci“ staly středobodem diskusí. Tato situace se pak opakovala v zimě při několika sněhových bouřích.

Jaká jsou tedy Vaše práva? Pokud je vinou zásahu vyšší moci Váš let opožděn či zrušen, máte rozhodně právo na péči, tedy na bezplatné občerstvení v rozsahu úměrném čekací době a v případě potřeby i na ubytování v hotelu na dobu nezbytně nutnou. Tak je to v případě, že po vzniku takové mimořádné situace čekáte na tzv. přesměrování na jiný spoj či jiný druh dopravy. Na uvedenou péči nemají právo cestující, kteří po vzniku mimořádné okolnosti odstoupí od smlouvy a nechá si vrátit peníze za letenku. V té chvíli už vůči nim dopravce nemá žádné povinnosti.

Případné spory s aerolinkami sídlícími v jiných zemích Evropské unie může zdarma pomoci řešit síť Evropských spotřebitelských center. Průměrná sporná částka v takových případech byla loni 509 eur. Je dobré znát svá práva, ještě lepší je umět je vymáhat. Na webu www.coi.cz/esc najdete na toto téma více informací.