Evropské spotřebitelské centrum

Budou vánoční dárky bezpečné?

Produkty z celého světa, které nám na pár kliknutí dorazí až ke dveřím – to je výhoda online nakupování. Ale co jejich bezpečnost? Nová nabíječka na mobil vybuchne při zapojení do zásuvky a kulma místo vlnek ve vlasech udělá v koupelně kouřovou show? Takovým nebezpečným situacím se snaží předcházet dozorové orgány při kontrolách výrobků na jednotném trhu EU, ale měli by to dělat také samotní spotřebitelé. Máme několik tipů, jak na to.

Lidé stále více nakupují online, ale ne vždy jsou si vědomi, jak postupovat v případě problému s bezpečností výrobku. Čím lepší informace mají o prodejci, ale také o výrobci či dovozci, tím nižší riziko. A pokud si nejsou jisti, s kým mají tu čest, nebo se jim nezdají poskytované informace, je lepší od takového nákupu upustit.

Hračky a bezpečnostní upozornění

Informace uváděné o výrobku na internetu ne vždy obsahují jasná bezpečnostní upozornění. Stojí za to podívat se, zda jsou na fotografiích výrobku vidět povinná varování. Například na hračkách nevhodných pro děti mladší tří let by měla být informace uvedena slovy nebo ve formě piktogramu. Nejmenším uživatelům hrozí různá nebezpečí, především spolknutí či vdechnutí malých částí. Jiné výrobky obsahují nadměrné množství některých prvků či chemických látek, kvůli nimž představují hrozbu pro životní prostředí.

Návody a bezpečnostní pokyny

Někteří lidé to sice neradi dělají, ale dobré je přečíst si už před nákupem návod a bezpečnostní pokyny. Například některé produkty pro děti mají být označeny minimálním věkem nebo velikostí dítěte, pro které jsou určeny. Pokud si nejste jisti, zda je výrobek vhodný pro zamýšlené použití, požádejte prodejce o další informace či dokumenty.

Recenze výrobku a prodejce

Recenze výrobků už jsou dnes samozřejmostí – minimálně každý spotřebitel řekne, že je dobré je číst. Mnozí tak ale činí až po nějakém „výhodném“ nákupu, kdy už je problém na světě. Zjistěte si předem, zda se s nějakým karambolem nesetkali už uživatelé před vámi.

Seznam „Safety Gate“

Evropská komise vede na svém webu seznam výrobků, které jako nebezpečné nahlásily kontrolní orgány zemí EU a které díky němu mohou dohledat dozorové orgány v jiných státech a nařídit jejich stažení z trhu i tam. Do každý týden aktualizovaného seznamu „Safety Gate“ (česky přeloženo „Brána bezpečí“) se mohou online dívat i spotřebitelé a nechat si dokonce zasílat upozornění o nově zařazených nebezpečných výrobcích z vybraných oblastí, například z výše zmíněné oblasti hraček.

Oznámení rizika

Pokud u výrobku narazíte na bezpečnostní riziko, oznamte to prodejci a kontaktujte dozorový orgán příslušný pro danou oblast zboží. Zvažte také napsání online recenze výrobku, abyste upozornili budoucí potenciální kupující. Můžete jim tak pomoci k bezpečnému výběru, a to třeba už v předvánočním období.


Tento text vyšel v časopisu dTest 11/2023.