Evropské spotřebitelské centrum

5 chytrých tipů pro online platby

V březnu jsme si připomněli Světový den práv spotřebitelů. Síť Evropských spotřebitelských center při této příležitosti přinesla pět chytrých tipů pro vaše příští platby na internetu, abyste ušetřili peníze i své nervy.

Proč systém „zaplatit hned, koupit později“ není vždy dobrý nápad

Stále více internetových obchodů nabízí jako možnost platby „kup hned, zaplať později“ (BNPL – Buy Now, Pay Later). To znamená, že nejprve obdržíte zboží a zaplatíte za něj s odkladem.

Výhoda je, že si můžete výrobek vyzkoušet, než se rozhodnete, zda si ho chcete ponechat, a v případě odstoupení od smlouvy se nemusí vracet žádná částka, protože platba ještě neproběhla. BNPL má často podobu smlouvy o půjčce, která nese rizika. Pokud je to jediný způsob, jak si můžete dovolit určitý produkt, raději si držte odstup a předejděte nechtěnému vzniku či hromadění dluhu. Pokud navíc nezaplatíte včas, může se stát, že budete muset zaplatit něco navíc.

Nenechte se manipulovat temnými vzory

Temné vzory (angl. dark patterns) jsou marketingové triky, které nás mají manipulovat a přesvědčit nás ke koupi výrobku. Patří mezi ně výroky jako například „jen dnes sleva 50 procent“. Rozpoznání temných vzorů jako takových vám může pomoci tyto ataky odrazit. Věnujte výběru trochu času a porovnejte ceny a podobné zboží.

Dvojí zámek na mobilní peněžence

Stále více spotřebitelů používá i mobilní peněženky, tedy aplikace pro chytré telefony, které umožňují uchovávat na jednom místě všechny platební i věrnostní karty, jízdenky a další data.

Není ale nebezpečné mít všechny tyto citlivé údaje takhle pohromadě? Co když se do chytrého telefonu někdo nabourá nebo ho ztratíme? Obecně jsou mobilní peněženky považovány za bezpečné. Vaše data jsou zašifrovaná a obchodník ani jiné osoby je nemohou vidět.

Přesto doporučujeme zvolit dvoustupňové ověření plateb a chránit si peněženku například dalším heslem.

Skryté superschopnosti platební karty

Online obchody nabízejí různé platební metody, z nichž každá má své výhody i nevýhody.  Při platbě bankovním převodem sice nemusíte obchodníkovi sdělovat své bankovní údaje, na druhé straně je zde riziko promeškání termínu splatnosti. Určité platební služby nabízejí ochranu kupujícího. V případě problému však může být komunikace komplikovanější, protože je zapojena třetí strana.

Platební karta je nejen považována za bezpečný způsob platby, ale má i další výhodu: pokud se vyskytne problém s nedodáním zboží nebo odstoupením od smlouvy, lze platbu v mnoha případech vrátit, a to díky nástroji zvanému chargeback. V případě potřeby se obraťte na svou banku.

Upozornění na snížení cen mohou usnadnit život

Před slevovými akcemi, jako je třeba Black Friday, některé obchody zvyšují ceny, aby je pak zase snížily a zboží prodávaly jako zlevněné. To je ovšem již protizákonné a k poskytování slev existují pravidla, o kterých jsme vás v dTestu již informovali.

Náš tip: sledujte a porovnávejte ceny svého vysněného produktu v průběhu celého roku. Upozornění na pokles cen si můžete nastavit také pomocí některých bezplatných online nástrojů.

Text vyšel v časopisu dTest 04/2023.