Evropské spotřebitelské centrum

EU přináší rychlá roamingová data

Ve fotokoláži vchází muž po kolejích do mobilního telefonu, kde koleje pokračují zelení do dálky.

Po razantním snížení cen roamingu při cestách do zemí EU přichází další zásadní novinka – operátoři musí od 1. července zajistit stejnou kvalitu připojení k internetu v jiných zemích v EU, za jakou si uživatelé platí doma. Tato aktualizace evropské nařízení přichází na základě zjištění, že pomalejší internetové připojení než doma mívala za hranicemi v EU třetina turistů a standard připojení byl po překročení hranic snížen 28 procentům z nich.

Aktualizované nařízení o roamingu v EU přináší jednu zásadní novinku: od 1. července 2022 jsou garantovány nejen stejné ceny mobilních služeb jako v tuzemsku, ale také jejich kvalita. Poskytovatelé již nesmějí omezovat rychlost přenosu dat v zahraničí, což byla dosud běžná praxe. Datově náročné služby, jako je streamování filmů nebo videotelefonování, už by tedy nadále měly být beze ztrát kvality přenosu i v zahraničí.

Omezení je v tom, že aby bylo toto nařízení naplněno, ve zvolené zahraniční mobilní síti musí být k dispozici technologie stejné generace jako v domácí síti. Operátor je povinen udělat vše pro to, aby vám tam poskytl odpovídající 5G připojení. Pokud ale zvolená síť v zahraničí nabízí pouze 3G, pak je váš internet tam stále omezený. Váš mobilní operátor by vás měl ve smlouvě nebo na své internetové stránce v takovém případě informovat o tom, jak se datové služby v cílové destinaci technologicky liší od těch, které využíváte doma. Pro kontrolu kvality sítě na místě poskytuje EU online nástroj „netBravo“.

Spotřebitelům někdy vznikaly velmi vysoké náklady kvůli neúmyslnému roamingu na lodích, v letadlech nebo na trajektech. Většinou si nevšimli, že jejich SIM karta automaticky vytáčí zahraniční satelitní síť, což třeba při automatické aktualizaci softwaru vyústilo v extrémně vysoké účty. Tomu je konec. Nyní je operátor povinen před připojením k jiné než pozemní síti spotřebitele varovat a připojení neprovádět automaticky.

Pokud používáte telefon nebo aplikace s mobilními daty, musíte být při překročení hranic informováni o možných poplatcích a o limitech. Operátoři měli automaticky přerušit poskytování mobilních služeb, pokud účet za tyto služby poskytované prostřednictvím jiných než pozemních sítí dosáhne výše 50 eur nebo jiného předem stanoveného limitu.

Pokud dosáhnete svého datového limitu, můžete i nadále získávat objem dat v roamingu za velmi malý poplatek, který od roku 2022 nesmí překročit 2 eura za gigabajt plus DPH. V roce 2027 bude tato cena postupně dále klesat až na 1 euro.

Výše uvedená i další pravidla platí nově na Islandu, v Norsku a Lichtenštejnsku: Naopak kvůli brexitu neplatí ve Velké Británii a dále např. ve Švýcarsku a Turecku, které se k iniciativě EU „roaming za domácích podmínek“ nepřipojily. Tam mohou být účty pro Čechy až astronomicky vysoké.


Tento článek vyšel v časopisu dTest 09/2022.