Evropské spotřebitelské centrum

Lyžaři mohou porovnat ceny 400 ski areálů v Evropě

Nejdražší střediska jsou tradičně v alpských zemích, kde dospělí lyžaři zaplatí od 45 do 62 eur za denní skipas v areálech a propojených ski regionech s délkou sjezdových tratí od 65 km (švýcarský Flumserberg) až do 1200 km (italské Dolomity Superski). Nejnákladnější lyžování je podle průzkumu ve švýcarském středisku Matterhorn ski paradise s denním skipasem za 62 eur a délkou tratí 360 km.

„Střediska v této kategorii nabízejí velké množství zábavních prvků a jsou určena lidem, kteří nechtějí pouze lyžovat, ale využít i další služby. Vhodné je porovnat také ceny vícedenních skipasů a slevy poskytované dětem, mládeži, seniorům a celým rodinám. Ty jsou rovněž uvedeny v naší zprávě,“ upozorňuje Georg Mentschl, ředitel Evropského spotřebitelského centra Rakousko, které průzkum vedlo.

České ski areály vyšly z průzkumu jako nejlevnější v Evropě v kategorii od 2 do 10 kilometrů sjezdových tratí. Nejnižší cenu v této kategorii nabízí Sport areál Klíny s denním skipasem za 12 eur a 3,4 km tratí, druhé a třetí nejlevnější středisko jsou areál U Čápa v Příchovicích a Ski areál Troják v Rajnochovicích, kde denní skipas vyjde na 13 eur. V kategorii 11 až 25 km patří mezi pět nejlevnějších také Ski areál Horní Domky/Skiareál Studenov a Lyžařský areál Bonera Ramzová s denními skipasy v ceně 20, resp. 23 eur. Mezi zúčastněnými českými středisky zaplatí dospělí nejvíce ve Ski areálu Špindlerův Mlýn, který nabízí denní skipas za 30 eur, ovšem na 25 kilometrech tratí.

„Průzkum naznačuje, že na českých horách dostanou milovníci zimních sportů za svoje peníze hodnotnou službu, včetně večerního lyžování ve většině zúčastněných středisek. I díky délkám tratí jsou místní areály vhodné například pro rodiny s dětmi,“ uvádí Georg Mentschl s tím, že průzkum zahrnuje i areály s velmi krátkými sjezdovkami, a tedy nejlevnějšími skipasy v cenách kolem 10 eur na den.

Příznivci zimních sportů najdou ve zprávě také informace o délkách tratí a podmínkách v areálech běžeckého lyžování, včetně deseti českých, např. areálu Vesec s 5 km tratí, areálu Skřítek-Jeseníky s 35 km a areálu Lesná v Krušných horách s 55 km tratí.

Průzkum provedený sítí Evropských spotřebitelských center nepokrývá všechna střediska Evropy, účast v průzkumu byla dobrovolná. „Zpráva je nicméně vodítkem pro orientaci v nabídkách ski areálů v jednotlivých regionech Evropy a pro výběr zimní dovolené. Vyplatí se dobře zvážit vhodnost střediska pro potřeby daného lyžaře a také možnosti různých slev. I proto jsou v naší zprávě uvedeny internetové stránky jednotlivých středisek,“ podotýká Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR, které se na průzkumu podílelo.

Průzkum se uskutečnil pomocí elektronického dotazníku. Osloveno bylo přes 1200 ski areálů v celé Evropě a zúčastnilo se jich téměř 400, včetně padesátky českých. Kompletní zprávu sítě ESC o nabídkách ski areálů v Evropě doplněnou soubory s podrobnými tabulkami lze najít na www.europakonsument.at/skiresorts2012. První takovýto rozsáhlý průzkum provedla síť ESC před dvěma lety.