Evropské spotřebitelské centrum

ESC pro časopis dTEST: Případy online podvodů

1. případ

Dostali jsme se do svízelné situace. Pustili jsme se do koupě auta ze zahraničí (Velká Británie) přes přepravní službu EDS worldwide. Všechno se zdálo perfektní až do té doby, než jsme jim poslali potvrzení o uskutečněné platbě a přepravní společnost poslala další požadavek na zaslání peněz na údajné pojistné, které měl platit prodejce auta. Sám prodejce se neozval týden. Tak jsme začali rychle jednat a s bankou zrealizovali storno platby. Teď čekáme na odpověď banky, kde se aktuálně platby nachází, a modlíme se, aby se peníze navrátily zpět. Prosím, poraďte co dál, pokud se nepodaří platbu stornovat.

Bohužel, vše nasvědčuje tomu, že jste se stala obětí podvodu. Celý způsob jednání protistrany vykazuje obvyklé znaky internetových podvodů (špatná jazyková úprava, platby předem, další požadavky na platby pod smyšlenou záminkou atd.). Společnost EDS WORLDWIDE LIMITED skutečně ve Velké Británii existuje, nicméně sídlí na jiné adrese; na adrese uvedené Vaší protistranou se dle satelitních snímků nachází pouze obytná čtvrť s rodinnými domy. Tato místa jsou vzdálena 170 mil. V případě pochybností je dobré adresu prověřit, např. na serverech s mapami, které nabízejí i fotografie daných lokalit. Je velmi nestandardní, aby byly peníze zasílány na soukromý účet zaměstnance a nikoliv společnosti. Dále pak skutečná internetová adresa EDS Worldwide je www.edsworldwide.co.uk, nikoliv www.edsworldwide.co.cc; doména .cc je národní doménou Kokosových ostrovů (australské teritorium v Indickém oceánu). Krom exotičnosti země je navíc podezřelé, že webová adresa www.edsworldwide.co.cc byla registrována teprve nedávno (12. prosince), a to osobou z USA, nicméně s polskou e-mailovou adresou. Při zadání této e-mailové adresy do vyhledávače se objeví odkazy na bankovní podvody. Je tak pravděpodobné, že někdo zneužil jména existující společnosti a založil web s podobným označením. Doporučoval bych Vám tedy podat trestní oznámení u Policie ČR.

2. případ

Na webu s elektronickými přáníčky jsem se zaregistroval do soutěže o iPhone a po třech měsících mi přišla faktura na 98 eur za členství na tomto dánském webu. Mohu se z toho nějak vykroutit, když oni tvrdí, že jsem registrací v soutěži souhlasil s jejich obchodními podmínkami, ale já o ničem takovém nevím a žádnou placenou smlouvu jsem uzavřít nechtěl? Chtěl jsem to nechat být, ale teď poslali i upomínku s navýšením o poplatek z prodlení a vyhrožují mi exekucí.

Na internetu je důležité opatrně nakládat se svými osobními údaji a ověřit si, komu je poskytujeme, např. pomocí internetových vyhledávačů. Tento krok se může hodně vyplatit, protože Vaše údaje se dají v mnoha směrech zneužít. V tomto případě jde o známý fenomén tzv. webových pastí, které využívají protizákonných nekalých obchodních praktik, kdy Vás provozovatel záměrně oklame tím, že Vás láká na soutěž a přitom od Vás chce peníze za členství, aniž Vás o tom dostatečným způsobem informuje. Proto smlouva dle našeho názoru platně nevznikla. Doporučujeme Vám neplatit a s provozovatelem vůbec nekomunikovat. Reagujte, až pokud by přišla písemně poštou žaloba od soudu, např. platební rozkaz. Proti němu případně do 15 dnů podejte odpor. Mimochodem, exekuci může nařídit pouze soud.

V tomto vydání TESTu naleznete přiloženou pohlednici, jejímž případným zasláním můžete své blízké upozornit na problémy související s prostředím internetu a opravdovými případy podvodů. Navíc je můžete díky předtištěným bublinám v prostoru podpisu vtipně inspirovat k vhodnému nakládání s jejich penězi či osobními údaji. Pohlednici vydalo Evropské spotřebitelské centrum ČR.