Evropské spotřebitelské centrum

Chytře na vánoční nákupy v Evropě

Podvodníků se před Vánoci vyrojí opět spousta, hlavně na internetu. Ověřujte si, od koho nakupujete! Dejte pozor i na vánočních trzích, nejen na účtované ceny, ale i na zloděje.  

Ekonomika je na vrcholu a dotkne se to i vánočních nákupů, kde se opět čekají rekordní prodeje. Než utratíte vydělanou korunu (možná přepočtenou na euro) věnujte chvíli jejímu pomyslnému obrácení v ruce. V rozjímavém rozpoložení nebo ve shonu zkracujícího se času do Štědrého večera člověk snadno udělá chybu. A že takových lidí už bylo! Není moudré si myslet, to se mně přece stát nemůže.

„No name“ prodejce

Možností nakupovat je na internetu neomezeně. Pokud se vám nějaké zboží zalíbí, ale jde o e-shop, kde jste nikdy nebyli, dobře si ho prověřte.

  • Není uvedena informace o prodejci?
  • Místo adresy či e-mailu jen kontaktní formulář?
  • Nejsou uvedeny obchodní podmínky nebo jsou chabě napsané?
  • Chybí právo spotřebitele na reklamaci či informace o způsobu uplatnění reklamace?
  • Má použitá čeština nedostatky?

Pak se radši podívejte jinde, protože je velmi pravděpodobné, že zboží nepřijde.

Ani doména „.cz“ v adrese webu neznamená, že jde o českého prodejce (například doména .de zase nemusí značit německého prodávajícího). Pokud je vůbec zboží doručeno, může k překvapení zákazníka přijít z Číny, navíc velmi nekvalitní – je to tak v případech, s nimiž se na ESC obracejí samotní spotřebitelé, kteří si prodejce neprověřili. Návod, jak předejít podvodu, je na www.evropskyspotrebitel.cz/podvod.

Trhy v zahraničí

Z Česka zamíří tisíce Čechů na adventní trhy především do sousedních zemí. Pro vyšší bezpečnost svého nákupu si odpovězte na následující otázky:

  • Jsou ceny viditelně a jasně uvedeny u zboží či občerstvení?
  • Je vám správně vyúčtována akce typu 3 kusy za cenu dvou?
  • Vydal podnikatel účtenku pro případné uplatnění reklamace?
  • Dodržel prodejce deklarovanou míru nápoje nebo jídla?

Pamatujte, že na vánočních trzích nemají spotřebitelé právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů, jako je tomu u nákupů mimo prostory obvyklé k podnikání. Možnost vrátit zboží by musel nabízet sám prodejce.

Odpovědnost za vady nese i stánkový prodejce, a to po dobu 24 měsíců v celé Evropské unii. Lhůtu lze zkrátit na 12 měsíců, a to jen u použitého zboží, které ovšem zpravidla nebude v sortimentu adventních trhů.

V davech mohou chtít svou šanci využít kapesní zloději. Když vás někdo osloví například s prosbou o radu, chraňte si své osobní věci bedlivě. V Drážďanech jsou ale k Čechům obecně velmi vstřícní a pořadatelé připravují brožurky s informacemi v češtině, například o možnostech parkování, městské hromadné dopravě i programech na jednotlivých náměstí, kde se trhy konají.

Článek vyšel v časopisu dTest 12/2018.